Ristet Espressokarameller

Ristet espressokarameller

Bløde karameller med intens, ristet espresso og et strejf af havsalt.

⏰ 50 min 🧑‍🍳 Middel 🍽 36 stk. 🔥 120 °C

Fremgangsmåde

  1. Beklæd en lille bradepande eller form (ca. 20 x 20 cm) med bagepapir og smør let med olie.
  2. I en tykbundet gryde kombineres sukker og glukosesirup. Varm ved middel varme under omrøring indtil sukkeret er opløst.
  3. Stop med at røre, og lad blandingen koge op til en lys ravfarve mens du evt. roterer gryden for jævn karamelisering.
  4. Forsigtigt tilsæt varm piskefløde lidt ad gangen (pas på sprøjt), og rør konstant til en jævn masse.
  5. Tilsæt smør, espresso, vanilje og salt. Sæt et godkendt sukkertermometer i gryden.
  6. Kog massen uden omrøring til 120 °C for bløde, seje karameller (ca. 8–12 minutter afhængigt af varmen).
  7. Tag gryden af varmen og rør i 1 minut for at udjævne. Hæld karamellen i den forberedte form og glat toppen.
  8. Lad karamellen afkøle ved stuetemperatur mindst 3 timer eller til den er fast. Afkøl evt. i køleskab for hurtigere resultat.
  9. Løft karamelblokken ud af formen og skær i små firkanter med en varm, tør kniv. Dyp evt. halve karameller i smeltet mørk chokolade og drys lidt ekstra salt.

Variationer

  • Lav en mørk, øl-inspireret version ved at erstatte 30 ml espresso med 30 ml reduceret, mørkt bryg (f.eks. cold brew koncentrat).
  • Tilføj 1 spsk kakaopulver i fløden for en kaffe-kakao-karamel.
  • Lav en vegansk version ved at bruge fuldfed kokosmælk og plantebaseret smør (tekstur bliver lidt blødere).

Serveringsforslag

  • Pak individuelle karameller i pergamentpapir til gaver.
  • Server små stykker som afslutning på en kaffe- eller dessertmenu.
  • Anret på et fad med ristede kaffebønner som pynt for ekstra aroma.

Information

Opskriften kom til ved en eftermiddag, hvor overskydende espresso fra en espressomaskine ikke skulle gå til spilde. Ved at blande den ristede kaffe direkte i karamelmassen opstod en intens, aromatisk konfekt, som blev hurtig favorit blandt venner. Hver karamel er en lille pausefortælling: bitter ristet kaffe møder rund fløde og en knivspids havsalt, og mindet om en god kop kaffe følger med i hver bid. De er nemme at lave, fine som værtindegave og gode at have i en lille ske ved siden af espressoen.

Oprindelse

Karameller med kaffe som smagsgiver har rødder i konditorkunsten, hvor man ofte kombinerer intens kaffe med cremet karamel. Teknikken stammer fra klassisk sukkerværk, der i 1800- og 1900-tallet udviklede små konfektstykker til at ledsage kaffe. At reducere eller indarbejde espresso giver karamel en ristet, aromatisk note, som komplementerer den runde sukkerstruktur. Moderne hjemmekokke tilpasser opskriften ved at bruge glukosesirup for at undgå krystallisering og et sukkertermometer for præcis konsistens, så resultatet bliver ensartet og holdbart.

Relaterede opskrifter